Ljubav u doba narcizma
28. septembra 2023.
Izrada predmeta od epoksi smole
30. septembra 2023.

Veliki za male – uručeni novčani pokloni dečici sa cerebralnom paralizom

U Društvu za cerebralnu i dečiju paralizu Smedereva trudimo se da uvek osmislimo aktivnosti kako bismo uključili većinu članova, iako je to zaista teško u organizaciji koja poput naše ima veliki broj članova među kojima je većina u teškom fizičkom i materijalnom stanju.

 

Ove godine smo se potrudili da članove koji mogu i žele da stiču nove veštine i znanja učinimo i ponosnim ne samo zato što stvaraju neverovatne predmete, već i zato što na taj način promovišu svoje sposobnosti i pomažu najmlađim članovima.

 

„Veliki za male“ je kruna naših aktivnosti i svih izložbi koje smo realizovali tokom ove godine, a ukoliko nam vreme dozvoli biće ih još do kraja godine. Tokom 4 prodane izložbe sakupljeno je 54.000 dinara.

 

Hvala našim najredovnijim velikim (odraslim) članovima koji su ogromnu ljubav i mnogo vremena posvetili svemu – Jeleni Aleksov, Jeleni Vasić, Sunčici Simići, Draganu Stojanoviću, Miljanu Pantiću, Predragu Šimonu, Milanu Dejanoviću, Aleksandru Ogareviću, našim saradnicima Mileni Živanović, Jovanu Mladenoviću, Draganu Stojanoviću, mentorki Ivani Gvozdenović. Nas ste imali prilike da viđate na fotografijama, a sada želimo da upoznate i naše „male“ kojima smo sve što smo zaradili poklonili.

 

Novčani poklon u vrednosti od po 18.000 dinara dobili su naša Marija Milutinov, Ognjen Cvetković i Todor Todorović. Zašto smo se odlučili za njih?

 

Najpre želimo da znate da su porodice osoba sa cerebralnom paralizom u najvećem broju materijalno u lošoj situaciji. Kako se cerebralna paraliza kao stanje javlja pre, tokom rođenja ili u ranom detinjstvu, dečica i njihovi roditelji suočavaju se sa stresom i borbom da deci obezbede sve moguće terapije kako bi posledice cerebralne paralize bile što manje, a deca i kada odrastu budu što samostalnija. To podrazumeva i fizikalne terapije, logopedske tretmane, operacije koje su skupe i još mnoge druge troškove od terapija lekovima, kupovine pelena… Obično mame ostaju bez posle ili se nalaze na dužim bolovanjima, na žalost mnoge porodice postaju i jednoroditeljske. To sve zajedno dovodi do toga da žive u veoma teškim uslovima, ali ih nećete čuti da se žale. Oni znaju da moraju da se bore i u tome istrajavaju, a naš zadatak je da im pomognemo kao društvo u tome.

 

Marija Milutinov je naša princeza koja ima 15 godina. Ona je svoju borbu za život otpočela odmah po rođenju i uspela je uz podršku i pomoć predivnih roditelja, boraca. Oni se trude da Mariju odvedu na sve moguće terapije kako bi, koliko god je moguće, njeno stanje bilo bolje i kako bi joj maksimalno olakšali život. Marija je samo tokom ove godine imala nekoliko operacija ugradđe šantova. Kako su i Marijini roditelji uvek spremni da pomognu svim našim članovima, odlučili smo se da i mi pomognemo njima. A vi možete pomoći slanjem poruke sa brojem 62 na broj 3030 ili uplatama na račune koji su važeći u fondaciji Budi human a koje možete videti na fotografiji ispod.

 

Ognjen Cvetković je naš najmlađi član. Ima samo pet godinica i prava je mala pametnica sa neodoljivim osmehom. Ogi se otežano kreće i u narednom periodu započećemo jednu zajedničku kampanju za prikupljanje novca za operaciju koja mu je neophodna kako bi taj hod bio stabilniji i čime bi mu se omogućilo da bude što samostalniji. Ognjen ide na redovne tretmane kod fizioterapeuta i logopeda. Operacija treba da bude izvedena u Ćupriji i košta oko 4.000 evra. Ognjenova mama, koja brine o njemu, će otvoriti i račun u fondaciji Budi human, a o tome ćemo vas obavestiti jer zaista želimo da našem lepotanu što pre omogućimo stabilniji hod.

 

Todor Todorović ima tek 6 godina, predškolac je i izuzetno pametan. Obožava muziku, posebno klasičnu, ali fenomenalno peva i starogradsku. Todor je na žalost ostao bez tate, a o njemu i još 2 dece brine mama koja je nezaposlena. I pored toga, mama Todora vodi svake nedelje u Beograd na brojne fizikalne terapije. Todor može da stoji uz podršku, a mi se nadamo da će mu terapije omogućiti i da se kreće samostalno. A mi ćemo ih obradovati još jednom uslugom koju vrlo uskoro pokrećemo i koja će za njih biti potpuno besplatna.

 

Ovim tekstom nismo želeli da izazovemo sažaljenje, već empatiju i razumevanje, ali i divljenje prema svemu što deca i odrasli sa cerebralnom paralizom i njihovi roditelji rade tokom čitavog života. U detinjstvu im je zaista potrebna svaka vrsta pomoći, a besplatne kontinuirane usluge fizikalne i logopedske terapije značajno bi uticale na budžet porodica. Ovim tekstom želeli smo i da pozovemo porodice koje imaju decu sa cerebralnom paralizom da nam se pridruže kako bismo svi zajedno radili na stvaranju što više usluga koje će omogućiti deci sa cerebralnom paralizom što kvalitetnije detinjstvo i kasnije što samostalniji život.

 

U Marijino, Ogijevo, Todorovo ime, u ime njihovih porodica i u ime svih naših učesnika radionica želimo da se zahvalimo na ogromnoj podršci koju ste nam pružili na svim našim prodajnim izložbama.

 

Nadamo se da smo opravdali vaše poverenje i da ćete nas i u narednom periodu pratiti na ovom našem putu.