U srcu Homolja
13. septembra 2017.
Međunarodna nedelja gluvih
28. septembra 2017.

Upoznavanje srpskih svetinja, istorije i prirodnih bogatstava

15. septembra 2017. godine po lepom vremenu, 20 članova Društva za cerebralnu i dečiju paralizu Smedereva uputilo se na putovanje na kome su imali priliku da se upoznaju sa srpskim svetinjama, istorijom i prirodnim bogatstvima naše zemlje.

Za početka putovanja odabrali smo srednjevekovni manastir Ravanica koji se nalazi u blizini Ćuprije, ispod Kučajskih planina. Manastir Ravanica sazidan je u 14.veku, deceniju pre Kosovskog boja, i predstavlja zadužbinu cara Lazara, čije su mošti vraćene u Ravanicu 1989. godine kada je obeleženo 600 godina od Kosovske bitke. Od tada se mošti svetog cara Lazara nalaze ispred ikonostasa u njegovoj zadužbini. Sam manastir Ravanica, koji je tokom istorije više puta paljen i rušen,  opasan je visokim bedemima sa ukupno 7 kula.  Od 1946. godine obitava kao ženski manastir. Glavna manastirska crkva je posvećena Vaznesenju Hristovom (Spasovdan).

 

   

Naše putovanje nastavili smo posetom još jednoj srpskoj svetinji građenoj od 1407. – 1418. godine – manastiru Resava, danas poznatijim pod imenom Manasija, zadužbini despota Stefana Lazarevića. Manastir Manasija nalazi se u blizini Despotovca, okružen je visokim brdima i opasan sa 12 očuvanih tvrđavskih kula. Po osnivanju ovog manastira u njemu je počela sa radom prepisivačka delatnost – „Resavska škola“. Manastirski kompleks sačinjen je od glavne crkve, koja je posvećena Svetoj Trojici, trpezarije i konaka.  Zanimljivo je da do danas nije otkriveno gde tačno leže mošti despota Stefana. Jedan deo naučnika smatra da se mošti nalaze u manastiru Koporin, dok drugi smatraju da je u manastiru Manasija. DNK analiza kostiju koje su pronađene u manastiru Koporin nije izvršena, jer vladika Braniševski nije dao dozvolu za to. Analiza moštiju pronađenih u manastiru Manasija je urađena i prema toj analizi je čak 99,93% utvrđeno da su u pitanju mošti despota Stefana Lazarevića.

 

 

U Despotovcu smo posetili jedinstveni Park maketa čiju postavku čine verne replike srednjevekovnih srpskih manastira, izrađene u razmeri 1:17 u odnosu na objekte u stvarnoj veličini. U njemu se nalaze makete manastira: Ravanica, Manasija, Ljubostinja, Kalenić, Veluće, Žiča, Studenica, Sopoćani, Gradac, Mileševa, Gračanica, Dečani, Hilandar i drugih manastira.

 

 

Za sam kraj ostavili smo obilazak spomenika prirode – vodopada Lisine (Veliki Buk) koji se nalazi na padinama Beljanice. Ovaj vodopad je sa svojih 25m visine dugo smatran najvišim vodopadom. Sam vodopad, brzaci i priroda koja ga okružuje, ostavili su nas bez daha. Oduševljeni članovi nastavili su druženje u obližnjem restoranu.

 

 

Posebnu draž ovog izleta predstavlja osmeh na licima, zadovoljstvo i sreća naših članova, koji, na žalost, retko imaju priliku da putuju i uživaju van grada u kome žive.