Pomoć najugroženijim članovima
1. novembra 2021.
„Prepreke i OSI“ i „Univerzalni dizajn“
3. decembra 2021.

U mojim cipelama

Ulična akcija „U mojim cipelama“ održana je 02. decembra na Trgu Republike u Smederevu, a u okviru realizacije programa „Smederevo bez barijera“. Ova aktivnost imala je za cilj da se zainteresovani građani i donosioci odluka stave u položaj osoba sa invaliditetom i probaju da se kređu kolicima ili uz pomoć belog štapa kako bi razumeli probleme sa kojima se one susreću prilikom kretanja po našem gradu.

Tokom ove aktivnosti, svim učesnicima podeljen je promotivni materijal koji je pratio kampanju – baloni, majice, hemijske olovke, flajeri, fascikle, bedževi…

Zanimljivo je bilo iskustvo ljudi bez invaliditeta koji su istakli da kada gledaju osobe sa invaliditetom kako se kreću kolicima sve deluje lako, a da zapravo takvo kretanje i po ravnom zahteva dosta energije i kondicije, da je teško održati pravac kretanja, kao i da je naročito teško popeti se uz rampu. Niko nije uspeo čak ni po standardnoj rampi da se popne bez pomoći druge osobe. Istakli su i da im spuštanje niz rampu nije bilo prijatno. Penjanje uz stepenice, čak ni uz pomoć iskusnih personalnih asistenata nisu želeli da probaju.

Ovu aktivnost Gradski savez socijalno humanitarnih organizacija Smederevo ponoviće na proleće po lepšem vremenu kako bi sama aktivnost mogla da traje duže bez bojazni da neko može da se razboli. Iz samih ustanova sa čijim predstavnicima Savez sarađuje, iskazali su želju da veći broj zaposlenih u njima učestvuje u ovoj aktivnosti zbog čega je i dogovoreno da se ponovi na proleće.