Konkurs za izbor korisnika usluge Pomoć u kući za osobe sa invaliditetom
13. septembra 2021.
Program „Smederevo bez barijera“
1. oktobra 2021.

Trodnevno uživanje u Vrnjačkoj Banji

Članovi Društva za cerebralnu i dečiju paralizu Smedereva uživali su u trodnevnom klimatsko – rekreativnom oporavku u Vrnjačkoj Banji u periodu od 21 – 23. septembra 2021. godine.
Tokom boravka za članove je organizovan i obilazak znamenitosti koje se nalaze u okolini Vrnjačke Banje.
Prvog dana posetili su manastir „Ljubostinja“ koji je izgrađen krajem 14. veka i predstavlja zadužbinu knjeginje Milice koja je u njemu i sahranjena. Manastir su turski osvajači spalili i uništili gotovo sve freske, a postoji i verovanje da su uspeli da pronađu i opljačkaju riznicu u kojoj je knjeginja Milica sakrila crkvene relikvije, među kojima je bila i kruna srpskog kneza Lazara koja se i dan danas čuvau Istanbulu. Freske koje se danas mogu videti na zidovima manastira su novijeg datuma.
Drugog dana deo grupe koji je fizički bio pripremljeniji, obišao je vidikovac Krst na planini Goč i jezero Selište, dok je drugi deo grupe uživao u parkovima Vrnjačke Banje.
Trećeg dana posetili su manastir „Žiča“ zadužbinu prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog. Manastir je sagrađen u prvoj polovini 13. veka, a značajnu ulogu u izgradnji imao je i Stefanov vrat sveti Sava. Žiču nisu štedeli ratovi i razaranja, freske su najvećim delom uništene, a relikvije ukradene. I pored toga, ovaj manastir odiše posebnom energijom i čistotom.
Članovi su tokom boravka bili smešteni u hotelu „Zepter“ koji se nalazi na samom šetalištu. O lokaciji se posebno vodilo računa zbog činjenica da se većina članova otežano kreće, te im boravak u banjama koje imaju uzvišenja i u kojima se smeštaji ne nalaze na šetalištima, ne bi prijali. Tokom boravka obezbeđen je pun pansion, a sam hotel poseduje i SPA centar u kome su besplatno mogli da uživaju u sauni, bazenu i đakuziju, ali i da se bave sportskim aktivnostima.
Sredstva su obezbeđena iz programskih aktivnosti, a učestvovalo je 24 članova. Članovi nisu participirali, ali je postignuta saglasnost da se tokom 2022. godine organizuje duži boravak uz učešće članova.