Skupština Gradske organizacije Saveza slepih Srbije
16. aprila 2014.
Drugi trofej SPIKS-a 2014 u gađanju serijskom vazdušnom puškom
20. aprila 2014.

Skupština gradske organizacije Saveza slepih Srbije Smederevo

Uspešan rad, uprkos teškoćama

Članovi Skupštine Gradske organizacije Saveza slepih Srbije – Smederevo su na redovnoj godišnjoj sednici, koja je održana 28. Maja ove godine u prostorijama Organizacije, razmotrili i usvojili izveštaj o radu Organizacije i izveštaj o materijalno-finansijskom poslovanju sa izveštajem Nadzornog odbora za prošlu kao i program rada i plan o finansijsko-materijalnom poslovanju za ovu godinu.

Izabran je i novi član Upravnog odbora, a bilo je reči i o narednim zadacima u ovoj godini. Ovoj sednici prisustvovali su Milan Stošić, predsednik saveza slepih Srbije i Dušan Savić, predsednik Gradskog saveza socijalno-humanitarnih organizacija Smederevo. Dušan Savić, predsednik Gradskog saveza socijalno-humanitarnih organizacija Smederevo istakao je da je saradnja organizacije slepih i Gradskog saveza uspešna i da se nada da će se ona nastaviti i ubuduće. Pohvalio je rad Gradske organizacije slepih u Smederevu na čelu sa predsednicom, Jelenom Stojanović, a posebno rekonstrukciju krova, čime su stvoreni bolji uslovi za rad Gradske organizacije slepih I Međuopštinske organizacije distrofičara. Zbog teškoća u finansiranju, Gradski savez socijalno-humanitarnih organizacija odlučio je da organizacije koje koriste administrativne usluge učestvuju u finansiranju zaposlenog lica. Živoslava Lazić, predsednica Crvenog krsta Smederevo dala je visoku ocenu pripremljenim materijalima, jer su jasni, sveobuhvatni, detaljni, stimulativni i pregledni.

DSC00277

Dodala je da Crveni krst Smederevo ima finansijske teškoće, a posebno kada je u pitanju rad narodne kuhinje. Istakla je da Crveni krst Smederevo neguje stalnu saradnju sa Gradskom organizacijom slepih i ostalim organizacijama osoba sa invaliditetom i da se trudi da im pomogne u skladu sa mogućnostima. Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije pridružio se pozitivnim ocenama o radu organizacije i rekao da je ona primer kako se sa malo sredstava može uraditi mnogo. Rekao je da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u saradnji sa invalidskim organizacijama intenzivno radi na pripremi Zakona o osobama sa invaliditetom kojim treba bolje da se definiše status orih organizacija. „Izuzetno je važno da smo uspeli da očuvamo sva prava koja slepi imaju, a u nekim segmentima je postignut napredak, posebno u pogledu obezbeđenja pomagala u sistemu penzijsko-invalidskog osiguranja”, rekao je on. Usvojen je Zakon o korišćenju pasa vodiča, a intenzivno se razgovara sa ministrom o donošenju Zakona o korišćenju faksimila i izmenama Zakona o profesionalnoj orijentaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom u cilju obezbeđivanja dodatnih subvencija poslodavcima radi zapošljavanja najtežih osoba sa invaliditetom.

DSC00282

Milan Stošić je rekao da je Savez slepih Srbije u prošloj godini odobrio preko 2 miliona dinara pomoći članovima i organizacijama, među kojima je i Gradska organizacija Saveza slepih Srbije – Smederevo. Savez slepih Srbije je uspeo da racionalizacijom zaposlenih i drugih rashoda prošlu poslovnu godinu završi sa 4 miliona dinara prihoda, što ukazuje na domaćinsko poslovanje. Za novog člana Upravnog odbora, umesto Ljiljane Stefanović, izabran je redovan član Ivica Marković, zaposlen na telefonskoj centrali u Domu zdravlja Smederevo. Govoreći o narednim zadacima, Jelena Stojanović, predsednik Gradske organizacije Saveza slepih Srbije – Smederevo rekla je da će ove godine organizacija obeležiti 60 godina postojanja i rada. Ovaj jubilej biće obeležen svečanom akademijom uz dodelu zahvalnica prijateljima i saradnicima organizacije. Predviđeno je da se organizacija projektom obrati Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kako bi se postavile info table na Brajevom pismu u Gradskoj upravi, Domu zdravlja i Opštoj bolnici „Sveti Luka“.