Kamp „Kreativni“
20. oktobra 2023.
Konkurs za korisnike usluge besplatne fizikalne terapije za osobe sa invaliditetom
4. novembra 2023.

Šetnja kroz istoriju tradicionalnih muzičkih instrumenata

Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Smedereva je u okviru programske aktivnosti Nematerijalno kulturno nasleđe organizovao kulturno veče i predavanje pod nazivom „Šetnja kroz istoriju tradicionalnih muzičkih instrumenata“. Veče je održano u sredu 25. oktobra u holu Centra za kulturu Smederevo i proteklo je veoma zapaženo.

Prisutne učesnike je sa tradicionalnim muzičkim instrumentima kroz teoriju i muziciranje upoznao Vanja Ilijev, folklorni pedagog, a pored njega zvuk instrumenata dočarao je i Dragiša Antić. Moderator programa bio je Radivoje Rale Damjanović. Učesnici su mogli da čuju zvuke gajdi, fruli, dvojnica, kavala, drombulja, koncovke…

Na kraju večeri, Dragiša Antić je odsvirao na fruli narodno srpsko kolo, a učesnici su i zaigrali. Veče je završeno tradicionalnim srpskim pesmama koje su izvele učenice Muzičke škole „Kosta Manojlović“ iz Smedereva sa Odseka za srpsko tradicionalno pevanje.

Aktivnost je realizovana uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Odsek za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom.