Radno – okupacione radionice
11. decembra 2015.
Novogodišnji paketići
6. januara 2016.

Šest decenija postojanja Gradske organizacije saveza slepih Srbije Smederevo

Savez slepih Srbije Smederevo u utorak je obeležio šest decenija postojanja ove najstarije socijalno humanitarne organizacije u gradu i, kako su istakli, 60 godina duge, neizvesne, nekad više, a nekad manje uspešne borbe slepih i slabovidih osoba za bolji položaj, kvalitetniji život i ravnopravan status u društvu. Ova velika porodica danas broji 167 članova, slepih i slabovidih osoba koje žive na teritoriji Grada Smedereva.

U Smederevu  je 1955. godine osnovana organizacija slepih i prvobitno je pokrivala široku teritoriju sadašnjeg Podunavskog i Braničevskog okruga kao i opštine Mladenovac i Sopot.
Od osnivanja do danas, organizacija je članica Saveza slepih Srbije. Prateći savremene društvene tokove, i potrebe članova,  poslednjih godina organizacija je postala članica Gradskog saveza socijalno humanitarnih organizacija u Smederevu, kao i članica Balkanske mreže organizacija osoba sa invaliditetom, a preko Saveza slepih Srbije, ima odličnu saradnju sa organizacijama u Baru i Ulcinju.
Pedesetih godina prošlog veka, slepi su se osposobljavali za korparski i četkarski zanat, nalazeći uhlebljenje u takozvanim zaštitnim radionicama. Bilo je međutim i onih koji su uz velike napore i odricanja završavali i više škole i fakultete. Slepe osobe su bile uspešni učenici smederevske Gimnazije, a neki su pohađali i muzičku školu „Kosta Manojlović“. Među članovima smederevske organizacije ima magistara, pravnika, lingvista, tiflologa, telefonista, kao i osoba sa drugim i trećim stepenom obrazovanja. Svima je zajedničko da su adekvatnim obrazovanjem želeli da dođu do preko potrebnog posla, i tako se osete korisnim i ravnopravnim članovima zajednice u kojoj žive, ali i razbiju brojne predrasude i stereotipe koji su o ovoj populaciji nažalost još uvek uvrežene.

MAR_1999 copy

Slepe i slabovide osobe spadaju u teže zapošljivu kategoriju stanovništva i mada je organizacija u ovom pogledu postigla vredne uspehe, još uvek postoje teškoće pri zapošljavanju slepih i slabovidih osoba osposobljenih za određena zanimanja. Pozitivni  primeri su da je diplomirani pravnik Jelena Stojanović na neodređeno vreme zaposlena u Gradskoj upravi u Smederevu, a  Ivica Marković nekoliko godina je na određeno vreme  zaposlen kao telefonista u Zdravstvenom centru „Sveti Luka“ u Smederevu. Na polju zapošljavanja slepih, međutim još dosta treba raditi, jer generacije koje dolaze žele da se zaposle na otvorenom tržištu.

MAR_20112

Povodom obeležavanja značajnog jubileja, Savez slepih Srbije Smederevo zahvalio se svima koji pomažu rad ove organizacije, među kojima je na istaknutom mestu lokalna samouprava. Priznanje je, u ime gradonačelnice Smedereva dr Jasne Avramović, primila Ljiljana Životić Živanović, član Gradskog veća zadužena za resor rada i socijalne politike.
„Lokalna samouprava pokušava da unapredi položaj osoba sa invaliditetom, ne samo kroz finansiranje programskih aktivnosti, već se zalažemo da primenom novih zakona i odluka o socijalnoj zaštiti, unapredimo i usluge u oblasti socijalne zaštite. Na tome ćemo raditi i dalje, uvažavajući sve predloge i sugestije“, rekla je Ljiljana Životić Živanović.