Škola plivanja
22. avgusta 2018.
Školski pribor
1. septembra 2018.

Putovanje po Šumadiji

Gradska organizacija gluvih i nagluvih Smederevo organizovala je 31.avgusta jednodnevni izlet „Putovanje po Šumadiji“.

Grupa od 30 članova prvo je posetila Hram Sv. Đorđa i mauzolej dinastije Karađorđević koji se nalazi na vrhu Oplenca. Hram i mauzolej je sagradio Kralj Petar I Karađorđević, a unutrašnjost je ukrašena freskama izrađenim mozaik tehnikom od sitnih staklenih kockica. Oko samog hrama prostiru se vinogradi od kojih se pravi vino u Vinogradarevoj kući.

Naše putovanje se nastavilo putevima vina i obilaskom vinarije Aleksandrović koja se nalazi u selu Vinča nadomak Topole. Uz pratnju stručnog vodiča, članovi su se upoznali sa proizvodnjom vina i to crvenih, belih, roze i penušavih vina, a na kraju obilaska degustirali smo kolač uz roze vino Euforija koje svima preporučujemo.

Pećina Risovača bila je naša sledeća destinacija. Ova pećina poznata je po tome što su u njoj pronađeni ostaci neandertalaca, kao i fosilni ostaci mnogih životinja koji su u periodima u kojima su živeli bili mnogo veći od današnjih životinja.

Za kraj predivnog putovanja ostavili smo posetu Etno selu Divljakovac kod Vladimira u kome smo se osvežili, a na samom kraju posetili smo park Bukovičke banje u Aranđelovcu i izvor mineralne vode.