Izabrano novo rukovodstvo CSŽ Smedereva
14. maja 2019.
Pristupačnost biračkih mesta
24. maja 2019.

Protest gluvih i nagluvih osoba

Gluve i nagluve osobe iz čitave Srbije okupile su se u Beogradu 17. maja 2019. godine kako bi skrenuli pažnju na položaj zajednice gluvih koji je svake godine lošiji i kako bi iskazali nezadovoljstvo radom rukovodstva Saveza gluvih i nagluvih Srbije koji se nije u dovoljnoj meri zalagao za prava osoba koje zastupaju.

Protest je organizovan duž Nemanjine ulice, a predstavnici MRZBSP u Sava Centru dočekali predstavnike organizacija kako bi sa njima ri rukovodstvom SGNS razgovarali o problemima.

Predstavnici zajednice gluvih iskazali su svoje zahteve koji su se odnosili na promenu telesnog oštećenja, odnosno da gluve osobe dobiju 100%TO a ne 70%TO kao što je prema važećim propisima. Takođe su zatražili i uvođenje invalidinine za gluve osobe jer one postoje u okolnim zemljama, obrazlažući ovaj zahtev i time da jedino gluve osobe nemaju nikakvu novčanu beneficiju za razliku od drugih osoba sa invaliditetom, a po osnovu svoje invalidnosti takođe imaju troškove. Zahtevi su se odnosili i na vraćanje beneficija koje su izmenama zakona postajale uskraćene.

Protest je rezultirao promenom rukovodtsva Saveza kome želimo sreću u radu, ali početkom pregovora sa predstavnicima različitih ministarstava o navedenim zahtevima.

Gradska organizacija gluvih i nagluvih Smederevo je uzela učešće i na protestu i na sastanku sa predstavnicima MRZBSP. Naši članovi su od početka bili uključeni u organizaciju mirnog procesa, a sam proces pripreme tajao je 6 meseci kako bi se usaglasili zahtev i desile očekivane promene.