Psihoterapeutske radionice
1. novembra 2017.
Smederevke na II i III mestu
26. novembra 2017.

Pristupačnost na delu

Gradski savez socijalno humanitarnih organizacija Smederevo uz veliku podršku člana Gradskog veća zaduženog za resor socijalne politike, gospodina Dragana Stanića, započeo je intenivan rad na rušenju arhitektonskih barijera na ulicama i u svim važnim ustanovama.


Intenzivnom radu u oblasti pristupačnosti prethodio je sastanak održan na inicijativu gradskog većnika sa predstavnicima Saveza i organizacija osoba sa invaliditetom koje među članovima imaju one koji se otežano kreću ili se kreću invalidskim kolicima. Sastanku su prisustvovali direktor JP Urbanizam Smederevo, Dragan Krstić i direktor JKP Parking servis, Nikola Matejić. Sastanak je održan u prostorijama Udruženja paraplegičara Smederevo. Na sastanku je dogovoren način delovanja i mapirane su sve važne ulice kao najprioritetnije za rešavanje pitanja pristupačnosti.

Tim povodom Savez je uputio dopis JP Urbanizam Smederevo za sanaciju toaleta u delu Gradske uprave gde se nalazi Skupštinska sala koju organizacije često koriste za sastanke, tribine, okrugle stolove i slične aktivnosti. Pored toga, upućen je i dopis za uklanjanje arhitektonskih barijera u svim javnim objektima. JKP Parking servis upućen je dopis za sanaciju ivičnjaka na najprioritetnijim ulicama na području centra grada.

U oktobru su predstavnici Sektora za pristupačnost Saveza – Nenad Mitrović i Duško Savić, zajedno sa predstavnikom JKP Parkin servis obišli sve mapirane lokacije i utvrdili trenutno stanje. Kao trenutno rešenje za sanaciju visokih ivičnjaka koji su predstavljali opasnost za korisnike invalidskih kolica i na kojima su se često prevrtali, predloženo je dodavanje asfalta što je i učinjeno u novembru.

Tokom sanacije ivičnjaka, prisutni su bili predsednik Saveza, Predrag Nikolić, i rukovodioc Sektora za pristupačnost Saveza, Vlado Dodić. Sanacija ivičnjaka ne bi bila moguća bez odobrenja i podrške gradonačelnice dr Jasne Avramović koja je prepoznala potrebe osoba sa invaliditetom.

Za početak 2018. godine dogovoreno je pokretanje kampanje Pristupačnost za sve građane.