Upoznajte nas – kampanja
19. oktobra 2018.
Prijateljstvo – Šahovski turnir
6. novembra 2018.

Prevencija raka dojke

Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Smedereva, Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu Smedereva i Gradska organizacija gluvih i nagluvih Smederevo organizovali su tribinu „Prevencija raka dojke“ koja je održana 24.10.2018. godine u Skupštinskoj sali Gradske uprave Smederevo.

Tribina je organizovana povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv raka dojke, a na njoj su govorili doktori Sonja Dunčić i Jovica Filipović. Doktorka Sonja Dunčić iznela je statističke podatke o broju obolelih žena u našem gradu, kao i o značaju redovnih kontrola kod lekara opšte prakse i u Dispanzeru za žene. Apelovala je na sve žene, ali i na muškarce, da jednom mesečno vrše samopregled grudi kod kuće i da se, ukoliko uoče bilo kakve promene, obavezno jave izabranom lekaru. Pojasnila je i dijagnostičke metode koje se koriste prilikom pregleda.

Doktor Jovica Filipović je govorio o načinima samopregleda dojki i pojasnio je detaljno načine na koje se ovaj pregled vrši. Ukazao je na značaj ovih preventivnih pregleda i redovnih kontrola jer je tumor dojke izlečiv ukoliko se otkrije u početnoj fazi.

Svim učesnicima tribine podeljeni su flajeri sa uputstvom za samopregled dojki i mašnice roze boje koje su pripremili članovi Društva za CDP Smederevo i Gradske organizacije gluvih i nagluvih Smederevo.