U mojim cipelama
2. decembra 2021.
Spot „Smederevo bez barijera“
4. decembra 2021.

„Prepreke i OSI“ i „Univerzalni dizajn“

Градски савез социјално хуманитарних организација Смедерево одржао је едукације „Препреке и ОСИ“ и „Универзални дизајн“ за представнике установа. Едукације су одржане 03. децембра 2021. године чиме је обележен Међународни дан особа са инвалидитетом.

Едукације су реализоване у оквиру програма „Смедерево без баријера“ који је финансијски подржан од стране Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије преко Стално отвореног конкурса.

Програмом је било планирано да се едукације реализују у 2 дана, али је због ограниченог времена трајања програма одлучено да се реализују истог дана.

Едукација „Препреке и ОСИ“ имала је циљ да учесници подигну свест о препрекама са којима се сусрећу особе са инвалидитетом, да науче да их препознају и да се мотивишу да раде на њиховом уклањању. Такође су имали прилику да науче правилну терминологију и да схвате разилику између модела инвалидности и суштину социјалног и инклузивног модела.

Едукација „Универзални дизајн“ бавила се начином превазилажења препрека и указивању на решења која воде ка већој приступачности за све људе, а не само за једну групу људи.

Учесници који су заправо били представници свих важних установа у Смедереву су током едукација имали различите вежбе које су најпре представљале испитивање познавања одређених области, а потом примену стеченог знања. Сви су едукације оценили највишом оценом, а усменим путем изразили одушевљење темама и истакли да је потребно што више оваквих едукација и састанака како би се што боље разумели проблеми са којима се особе са инвалидитетом сусрећу. Свим учесницима подељен је и промотивни и едукативни материјал.

Захваљујемо се едукаторима Ивани Гвозденовић и Јовану Младеновићу, свим учесницима и Историјском архиву Смедереву на уступању простора.