Pomažemo da imaju i oni koji nemaju
18. oktobra 2018.
Smederevska pesnička jesen
18. oktobra 2018.

Poseta Muzeju Smederevo i Smederevskoj tvrđavi

Gradska organizacija gluvih i nagluvih Smederevo i Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu Smedereva organizovali su posetu Muzeju u Smederevu i Smederevskoj tvrđavi za 20 osoba 17.oktobra 2018. godine.

Organizacije uglavnom organizuju izlete i upoznaju članove sa znamenitostima drugih gradova, dok se gradu u kome se nalaze posvećuje manje pažnje. Iz tog razloga, organizovana je poseta kulturološki i istorijski najznačajnim ustanovama u gradu.

Zanimljivost je da je među prisutnim članovima samo 1 osoba bila u Muzeju Smederevo i to pre 20 godina, čime je poseta dobila na još većem značaju.
Prvo smo obišli Muzej Smederevo u kome nam je kustos Milan Marković govorio o istoriji grada Smedereva od početka gradnje Smederevske tvrđave do velike eksplozije koja se u njoj dogodila 05. juna 1941. godine. Nakon ove zanimljive priče, članovi su pogledali novu postavku koja je bila veoma interesantna.
Nakon Muzeja, obišli smo Smederevsku tvrđavu i Mali grad.

Značaj ove aktivnosti je i u tome što su gluve osobe pomagale osobama sa cerebralnom paralizom koje se otežano kreću da se popnu uz stepenice u Muzeju i time pokažu solidarnost, zbog čega ćemo i u narednom periodu nastojati da organizujemo ovakve zajedničke aktivnosti.

Zahvaljujemo se direktorki Muzeja Smederevo i direktoru JP „Smederevska tvrđava“ na besplatnim ulaznicima.