Pojam i oblici diskriminacije
29. oktobra 2022.
45. Festival KUD-a
19. novembra 2022.

Октобарски леп дан

Градска организација глувих и наглувих Смедерево организовала је излет за најактивније чланове 30. октобра 2022. године. Леп октобарски дан искористили смо за обилазак манастира Копорин који се налази у Великој Плани. Манастир Копорин је саграђен за време владавине деспота Стефана (1389-1427) чије мошти почивају у цркви Светог Стефана која се налази у дворишту манастира. О историји периода у коме је владао деспот Стефан Лазаревић говорио је са огромним надахнућем монах манастира који је очитао и молитву за здравље свих присутних. Цео говор монаха, као и молитва, преведени су на знаковни језик.

Иза самог манастира налази се и предивна шума која је била окупана јесењим лишћем и бојама, тако да смо уживали и у природи. Манастир поседује и винарију „Амбелос“ у којој се производе вина врхунског квалитета.

Уживање у прелепом и топлом дану употпунили смо посетом Етно селу „Моравски конаци“ у Великој Плани. Ово етно село отворено је 2007. године а комплекс садржи кућице у којима се може преноћити, ресторан са изврсном храном, базен, мини зоо врт, као и цркву. Средишњим делом простире се језеро са 9 острва повезаних мостићима.

Излети који оргнизујемо увек имају едукативан карактер и при избору места које обилазимо водимо рачуна да буду важан део наше историје, традиције и културе.