Program „Smederevo bez barijera“
1. oktobra 2021.
Nedelja solidarnosti
12. oktobra 2021.

Obilazak Nacionalnog parka „Đerdap“

Članovi Gradske organizacije gluvih i nagluvih Smederevo obišli su Nacionalni park „Đerdap“ 3. oktobra 2021. godine. Izlet je, zbog epidemiološke situacije i rizika po zdravlje starijih, organizovan za mlađe članove.
Nesvakidašnji izlet koji je zahtevao i solidnu fizičku pripremljenost organizovan je za grupu od 30 osoba. Kako su članovi prethodne godine obišli Golubac i čuli zanimljivosti o ovom mestu, ovog puta najpre su obišli Donji Milanovac u kome su kratko uživali, a potom je putovanje nastavljeno ka mestu Tekija, odakle se kreće ka vidikovcu Ploče.
Blagi uspon i šetnja šumom, povremeno zastajkivanje na usputnim vidikovcima i dolazak do krajnje tačke ove šetnje – vidikovca Ploče, ostavili su na učesnike prelep utisak. Sa ovog vidikovca vide se Gvozdena kapija, Veliki i Mali kazan, a prelepa priroda ostavlja bez daha. Dunav je u ovom delu naročito miran i očaravajuće zelene boje.
Nakon uživanja u prirodi i šetnji obroncima Miroča, članovi su uživali u vožnji Dunavom. Ljubazni domaćin Dule je govorio o istoriji i značaju ovog dela naše zemlje, a ova priča je posebno bila zanimljiva članovima koji su stalno postavljali i dodatna pitanja. Zahvaljujući ovoj vožnji razumeli su zbog čega se delovi Đerdapske klisure nazivaju Gvozdena kapija, Veliki i Mali kazan, a Dule nas je provozao i duž rumunske opale. Iz čamaca mogla se videti i Trajanova tabla i čuti zanimljiva priča o njenom podizanju, kao i o izradi statue Decebela na steni sa rumunske obale.
Na kraju ovog izleta, uživalo se u ribljim specijalitetima.
Zahvaljujemo se Nacionalnom parku „Đerdap“ na besplatnom ulazu, kao i Aleksandru Stevanoviću, planinarskom vodiču iz PD „Čelik“ na odličnoj organizaciji ovog izleta.