Izložba proizvoda nastalih na projektu „Kreativni“
8. septembra 2023.
Medjunarodna nedelja gluvih osoba
25. septembra 2023.

Novi vizuelni identitet GOGN Smederevo

Predstavljamo vam novi logo Gradske oganizacije gluvih i nagluvih Smederevo.

 

Na novom vizuelnom predstavljanju naše organizacije vredno smo radili poslednja 4 meseca, a želeli smo da naš novi logo predstavimo u sklopu obeležavanja Međunarodne nedelje gluvih odoba i Međunarodnog dana znakovnog jezika.

 

Zašto smo ponosni na ovaj logo? Zato što potiče iz socijalnog i inkluzivnog modela invalidnosti i promoviše znakovni jezik kao maternji jezik zajednice gluvih i nagluvih osoba.

 

Kako uglavnom izgledaju logotipi organizacija ? U najvećem broju slučajeva je to uho koje je precrtano čime se akcenat stavlja na to da osoba ima oštećenje sluha i to je sve. Ovakav simbol oslikava medicinski model invalidnosti i u potpunosti zanemaruje suštinske probleme sa kojima se gluve i nagluve osobe susreću u svakodnevnom životu.

 

Šta naš logo sadrži? Naš logo sadrži ljude koji nisu obeleženi nikakvim precrtavanjem i poništavanjem jer gluve, nagluve i čujuće osobe žive u istoj zajednici i svi su jednako vredni. Sadrži uho koje takođe nije precrtano već prekid u zvučnim talasima ukazuje da okupljamo osobe sa oštećenjem sluha koje nemaju problem sa tim što slabije čuju ili uopšte ne čuju. Problem je zapravo barijera u komunikaciji između gluvih i nagluvih osoba i čujućih osoba, a koja se ruši upotrebom znakovnog jezika. Ruke su upravo simbol znakovnog jezika i prevodilačkog sevisa za znakovni jezik koji je tu da omogući nesmetanu komunikaciju, razgovor i razmenu informacija. Ove ruke ujedno i štite osobe u sredini loga i ukazuju na to da se mi borimo za prava naših članova i da im pomažemo u zaštiti i ostvarivanju onih prava koje imaju.

 

Logo su izabrali naši članovi između 2 ponuđena rešenja. Hvala najviše našem prevodiocu Jovanu Mladenoviću i našem sekretaru Ivani Gvozdenović na ideji i realizaciji.

 

I da vas podsetimo! Kada govorite o nama, nemojte koristiti termin „GLUVONEM “ jer mi nismo nemi, mi imamo glas, možemo da govorimo samo što naš govor nije isti kao govor vas koji čujete.

Pravilni termini su „GLUVA OSOBA ili NAGLUVA OSOBA “ .