Sara i Ilija vicešampioni
20. maja 2018.
Dan zajedništva
4. juna 2018.

(Ne)pristupačan odmor

Tim Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Smedereva obišao je u toku maja Srebrno jezero, Belu crkvu i Sisevac kako bi utvrdio da li postoje pristupačni smeštajni objekti na navedenim lokacijama kako bi se organizovao izlet sa jednim ili dva noćenja.

Na žalost, ispostavilo se da nema pristupačnih objekta za osobe koje su korisnici kolica. Problem je u tome što ne postoje rampe ili tamo gde postoje, one su strme. Tamo gde i može da se uđe u apartmane, vrata na toaletima su uska i kroz njih se ne može proći kolicima. Takođe, prilazi vodi (jezerima i bazenima) su nepristupačni.

Ovakava situacija pokazuje koliko je osobama sa invaliditetom uskraćeno pravo na odmor. Naša poseta nije bile bez razloga. Primera radi, u okviru kompleska u Sisevcu radi se na izgradnji hotela sa zatvorenim bazenom, a poseta tima Centra pomogla je da vlasnici planiraju izgradnju pristupačnog objekta i soba kako bi mogle da ih koriste i osobe sa invaliditetom. Moramo pohvaliti ovaj objekat jer su vlasnici napravili rampu na ulazu.

Centar je na izlet vodio grupe članova u Belu Crkvu i Sisevac.