Upoznavanje srpskih svetinja, istorije i prirodnih bogatstava
15. septembra 2017.
Da vas i mi čujemo
28. septembra 2017.

Međunarodna nedelja gluvih

Savez gluvih i nagluvih Srbije je 28. septembra organizovao Centralnu akademiju povodom obeležavanja Međunarodne nedelje gluvih osoba koja je održana u Koncertnoj sali Centra za kulturu Smederevo. Domaćin akademije bila je Gradska organizacija gluvih i nagluvih Smederevo, a njoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Saveza gluvih i nagluvih Srbije, Grada Smedereva, institucija, kao i predstavnici organizacija gluvih i nagluvih osoba iz čitave Srbije.

U uvodnom izlaganju, predsednica domaćina, akademije Marijana Ristić, poželela je dobro došlicu svim učesnicima i posebno istakla da se gluve i nagluve osobe bore za jednakost i ravnopravnost u društvu i apelovala na čujuće osobe da kada govore o gluvim osobama ne koriste termin „gluvonemi“.

Predsednica Saveza gluvih i nagluvih Srbije, Suzana Maslać – Matović, naglasila je da je cilj Nedelje gluvih da javnost shvati koje su njihove potrebe, kao i zajednički rad na unapređenju položaja ovih lica.

„Dosta toga smo uradili. Uz podršku Ministarstva rada, obezbedili smo 64 prevodioca za organizacije gluvih, usvojen je Zakon o upotrebi znakovnog jezika, radimo na njegovoj promociji. Nažalost, nismo uradili mnogo na obrazovanju gluve dece na znakovnom jeziku. Kako da dostignemo akademsko obrazovanje bez toga. Gluvi u svetu su odavno dostigli akademske titule, a mi smo ostali na nivou, kako da kažem, ’radničkih zanimanja’. Želimo to da promenimo“, istakla je Maslać Matović.

Ona je poručila da su za gluve i nagluve osobe koje se redovno školuju potrebni asistenti, ali i da treba više da se radi na promociji zapošljavanja gluvih lica, jer, prema njenim rečima, i dalje pojedini poslodavci radije plaćaju kaznene penale državi nego što zapošljavaju gluve ili neko drugo lice sa invaliditetom. Dodala je i da treba dalje raditi na menjanju svesti, na edukaciji zaposlenih u institucijama i svih ostalih.

„Cilj nam je da se izjednačimo sa drugima, još uvek smo jedina kategorija koja nema nadoknadu za svoje telesno oštećenje. Nemamo prava ni na besplatna pomagala, svetlosne budilnike, satove sa vibratorima, bebi alarme itd. Evo, juče smo obavešteni da nam je u Kragujevcu odobren projekat za 20 svetlosnih budilnika, pa pozivamo i lokalnu samoupravu u Smederevu da unapredi rad i položaj gluvih lica“, rekla je predsednica Saveza gluvih i nagluvih Srbije i pozvala na bolje upoznavanje i zajedničko delovanje na unapređenju položaja gluvih lica širom Srbije.

Član Gradskog veća za resor socijalne politike, Dragan Stanić, naglasio je da se lokalna samouprava trudi da pomogne svima i da će u narednom periodu nastaviti da podržava akcije i aktivnosti koje Gradska organizacija gluvih i nagluvih Smederevo realizuje i, koristeći internacionalni znak, poručio prisutnima „Ja vas volim“.

Biljana Barošević, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, istakla je da će ministarstvo uložiti napore da se unapredi položaj gluvih i nagluvih osoba, kao i da će nastaviti da podržavaju rad Prevodilačkih servisa.

Posle prigodnih reči predstavnika Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, lokalne samouprave i organizacije domaćina, izveden je zanimljiv kulturno umetnički program, kojim su se predstavile gluve i nagluve osobe iz Požarevca, Užica, Novog Sada, Smedereva i Leskovca.
Međunarodna nedelja gluvih osoba obeležava se poslednje nedelje septembra širom sveta.