IV Tradicionalni šahovski turnir Smederevska Jesen 2016
9. septembra 2016.
Maratonac Goran Nikolić u Smederevu
23. septembra 2016.

Izlet: Manasija, Resavska pećina, Lisine

Gradska organizacija gluvih i nagluvih Smederevo je organizovala jednodnevni izlet za svoje članove.
Najpre su članovi posetili manasir Manasiju, zadužbinu despota Stefana Lazarevića. Ceo kompleks je opasan velikim zidovima koji su služili za odbranu i 11 kula. Glavni objekat manastirskog kompleksa je crkva Svete Trojice koja prema svom prostornom sklopu i arhitektonskom rešenju spada među najlepše crkve moravskog stila. Osim crkve, trpezarija i veliki broj drugih objekata je sada u ruševinama. Manastirska trpezarija koja je sada u ruševinama pored arhitektonske vrednosti ima i kulturno-istorijski značaj, jer je u njoj radila resavska prepisivačka škola.

p1120808

Nakon posete manastiru Manasija, posetili smo Resavsku pećinu, jednu od najbogatijih pećinskim nakitima za koji se procenjuje da je star 45 miliona godina. Sama pećina stara je 80 miliona godina. Temperatura u pećini je samo 70C. Najniža tačka do koje dolaze posetioci nalazi se na 405 m nadmorske visine. 
Poslednja destinacija bio je još jedan spomenik prirode – vodopad Veliki Buk (Lisine) koji se nalazi na padinama Beljanice. Dugo je smatran najvišim vodopadom u zemlji, a po tipu nastanka svrstava se u akumulacione.
U restoranu Vodopad koji se nalazi na samom vodopadu Lisine, napravljen je predah koji je potrajao i duže nego što je planirano jer su članovi želeli da uživaju u prelepoj prirodi i prelepom danu.

p1120755

p1120592