Zamena ličnih karata na kućnoj adresi
5. marta 2016.
Šahovski turnir „Semendrija 2016“
20. marta 2016.

Informacije o izdavanju parking karata za osobe sa invaliditetom

Predstavnici Gradskog saveza socijalno humanitarnih organizacija Smederevo inicirali su sastanak sa predstavnicima JKP Parking servis Smederevo. Povod za sastanak bile su različite informacije koje su se odnosile na to da je bilo promena Pravilnika o javnim parkiralištima i promena kriterijuma za dobijanje parking karte za osobe sa invaliditetom, te da neke osobe sa invaliditetom nisu mogle da ostvare ovo pravo.

Osi-Parking1

Sastanak sa predstavnikom JKP Parking servisa Smederevo održan je 16.03.2016. godine u prostorijama Saveza i na njemu je zaključeno da nije bilo nikakvih promena u Pravilniku o javnim parkiralištima i da se jedina novina odnosi na to da je potrebno doneti Uverenje o utvrđenom procentu telesnog oštećenja ne starije od 6 meseci, kao vid dokaza da je osoba sa invaliditetom živa, jer je primećeno da su ranijih godina članovi porodica preminulih osoba sa invaliditetom zloupotrebljavali ovo pravo.

Prilikom prezimanja parking karte za osobe sa invaliditetom neophodno je dostaviti sledeću dokumentaciju:

  1. Uverenje o utvrđenom procentu telesnog oštećenja koje nije starije od 6 meseci (formular možete preuzeti na linku https://savezosi.org/wp-content/uploads/2014/05/Zahtev-za-izdavanje-potvrde-uverenja-o-utvrdjenom-procentu-TO.pdf Zahtev se predaje u PIO fondu na šalteru broj 3 i dobija se za 3-5 dana)
  2. Fotokopiju lične karte osobe sa invaliditetom
  3. Fotokopiju lične karte vlasnika vozila ukoliko vlasnik vozila nije osoba sa invaliditetom – osoba sa invaliditetom i vlasnik vozila treba da budu članovi zajedničkog domaćinstva
  4. Fotokopiju saobraćajne dozvole
  5. Prethodnu parking kartu – ukoliko osoba sa invaliditetom prvi put preuzima karticu ovo nije potrebno
  6. 130,00 dinara za izdavanje nove parking karte.

Podećamo Vas da pravo na izdavanje parking karte ima osoba sa invaliditetom kojoj je utvrđen procenat telesnog oštećenja od 60 – 100%. Takođe, svim osobama sa invaliditetom sa prebivalištem u Smederevu omogućeno je besplatno parkiranje i van obeleženih mesta, naravno na mestima gde je parkiranje dozvoljeno. Osobe sa invaliditetom koje ne žive u Smederevu, mogu se besplatno parkirati samo na obeleženim mestima za osobe sa invaliditetom.