Dan zajedništva socijalno humanitarnih organizacija Smederevo
15. juna 2019.
Ispitivanje pristupačnosti biračkih mesta u Smederevu
20. juna 2019.

Gradu Smederevu nagrada za pristupačnost

Grad Smederevo nagrađen je za doprinos razvoju informaciono – komunikacione pristupačnosti od strane Zaštitnika građana i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Stalnom konferencijom gradova i opština. Dodela nagrada organizovana je u Domu narodnih poslanika 18. juna 2019. godine.

Grad Smederevo je nagrađen za realizaciju 2 inicijative – Prevodilački servis za znakovni jezik koji finansira grad Smederevo i projekat „Da vas i mi čujemo“ koji je realizovala Gradska organizacija gluvih i nagluvih Smederevo u okviru kog su ugrađene indukcione petlje u svim važnim ustanovama u gradu.

Zaštitnik građana nagradu za zalaganje i rad na uklanjanju barijera, odnosno razvoju svih oblika pristupačnosti dodeljuje treću godinu za redom, a cilj je da se promovišu primeri dobre prakse, kao i uspostavljanje veće i bolje saradnje između gradova i opština u Republici Srbiji.

Na javni poziv za nagradu prijavilo se 17 gradova, opština i gradskih opština, a nagrade su dobili Leskovac, Sombor, Smederevo, Loznica i GO Vračar.