Međunarodna nedelja gluvih
28. septembra 2017.
Pomažemo da imaju i oni koji nemaju
18. oktobra 2017.

Da vas i mi čujemo

Gradska organizacija gluvih i nagluvih Smederevo je u periodu jun – septembar realizovala projekat „Da vas i mi čujemo“ zahvaljujući kome je ugrađeno 5 indukcionih petlji za amplifikaciju govora u javnim ustanovama.

Cilj projekta je bio stvaranje ravnopravnosti u komunikaciji i smanjenje informacionih i komunikacionih barijera sa kojima se nagluve osobe koje koriste slušne aparate susreću. Slušni aparati pojačavaju sve zvukove, uključujući i buku. U javnim objektima su uglavnom gužve i jaka buka, tako da osoba koja nosi slušni aparat čuje različite zvukove koji ometaju i otežavaju komunikaciju i nije u mogućnosti da čuje šta mu zaposleni u javnim ustanovama govore.

Petlja za amplifikaciju govora je mali uređaj koji neutrališe pozadinsku buku i pojačava zvuk samo onoga ko govori, tako da osoba koja koristi slušni aparat može jasno čuti i dobiti sve potrebne informacije.

Petlje su postavljene u prostorijama Gradskog saveza socijalno humanitarnih organizacija Smederevo, Velikoj Sali Centra za kultru Smederevo, Opštoj bolnici „Sveti Luka“ u kojoj su ozvučena oba internistička šaltera.

Poslednja petlja na šalteru PIO fonda otvorena je 28. septembra, a povodom je bio obeležavanje Međunarodne nedelje gluvih osoba. Petlju su otovorili pomoćnica Ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Biljana Barošević, i direktor PIO fonda u Smederevu, Milan Perić.

Projekat „Da vas i mi čujemo“ realizovan je u celosti od sredstava dobijenih od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a njegova vrednost je 460.000,00 dinara.