Evropski dan samostalnog života
12. maja 2017.
Najbolji plesači – Sara i Ilija
22. maja 2017.

5. maj – rezultati anketiranja

Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Smedereva organizovao je 16.05.2017. godine na konferenciju za predstavnike medija u cilju predstavljanja analize rezultata ankete koja je sprovedena na centralnom gradskom trgu 12.05.2017. godine.

Konferenciji su se odazvali predstavnici svih lokalnih medija, a njima su se obratile Jelena Stojanović, potpredsednica Centra, i Ivana Gvozdenović, stručni radnik i koordinator ulične akcije.
Anketiranje prolaznika pokazalo je da organizacije osoba sa invaliditetom moraju više raditi na edukaciji i podizanju svesti građana. Anketa je ukazala na da većina naših sugrađana ne koristi ispravnu terminologiju i da osobe sa invaliditetom vidi kao pasivne građane, koji su zavisni od pomoći drugih ljudi, kao i osobe sa posebni potrebama.
Osobe sa invaliditetom su osobe koje imaju neku vrstu oštećenja, ali koje se suočavaju sa različitim preprekama zbog čega nisu u mogućnosti da se školuju, obrazuju i žive kao i osobe bez invaliditeta. Ivana Gvozdenović je ukazala i na to da osobe sa invaliditetom nemaju posebne potrebe, već iste potrebe kao i svi drugi, samo ih zadovoljavaju na različite načine.
Drugi deo konferencije bio je posvećen usluzi personalna asistencija, jer je ona ključna za ostvarivanje samostalnog života osoba sa invaliditetom.
Posebnu zahvalnost Centar duguje magistru Slobodanu Stankoviću, koji je omogućio da ulična akcija i konferencija budu medijski veoma propraćene.